FAQ

Split-It in 8 vragen

We hebben alvast een aantal vaak gestelde vragen over Split-It beantwoord. Vind je geen sluitend antwoord op jouw vragen? Stuur ons je vraag via het contactformulier.

1

Hoe werkt Split-It?

Je koopt in eerste instantie enkel de woning. De grond blijft nog even eigendom van Van Roey Vastgoed. Bij aankoop van je woning betaal je dus geen grondwaarde én dus ook geen 12% registratierechten.
De drempel om een energiezuinige nieuwbouwwoning te kopen, wordt dan ook aanzienlijk verlaagd want:

  1. de vereiste eigen inbrengis ongeveer 50% minder dan normaal
  2. de startinvestering ligt 20 tot 25% lager
  3. de maandelijkse afbetaling ligt de eerste jaren lager

Na maximaal zeven jaar kan je – indien gewenst – de grond aankopen.
Op die manier wordt er meer tijd ingebouwd om nog even te sparen. Daarnaast is het mogelijk dat je (financiële) situatie na verloop van tijd verandert (van single naar koppel met tweeverdieners, je loon stijgt, je neemt je pensioenspaarpot op,..). Tenslotte kan ook een financiële meevaller zoals een schenking voor meer ademruimte zorgen.

Intussen kan je op beide oren slapen en van alle wooncomfort genieten omdat:

  •  je in een energiezuinige woning woont
  • er geen onvoorziene renovatiekosten zullen zijn
  • de grondwaarde en de prijsevolutie meteen bij de aankoop vastgelegd worden
2

Waarom zou ik kiezen voor Split-It? Wat is er mis met een traditionele aankoop?

Er is niets mis met het kopen van vastgoed op de klassieke manier, integendeel: voor veel mensen blijft dit de meest voor de hand liggende manier om een eigen huis te verwerven. Maar via de traditionele weg is het verwerven van een nieuwbouwwoning voor veel mensen financieel onhaalbaar geworden.

Split-It is dan ook geen vervanging van de klassieke aankoop maar eerder een aanvulling voor diegene voor wie een klassieke aankoop onhaalbaar is geworden. Alle kosten – van grond tot materialen – blijven stijgen. Tegelijkertijd eisen de banken een aanzienlijk startkapitaal vooraleer je een woonlening krijgt.

Met Split-It wordt de aankoop van nieuwbouw opgesplitst in woning en grond. Op die manier kan je de kosten spreiden en is jouw woondroom ook bereikbaar met een minder grote spaarboek.

3

Waarom krijg ik maximaal zeven jaar de tijd om de grond te kopen?

Uit onderzoek blijkt dat dit voor kopers een realistische tijdspanne is om financieel een stap vooruit te zetten (meer gespaard, beter betaalde job, financiële meevaller,…), anderzijds koesteren wij niet de ambitie om gedurende lange tijd eigenaar te blijven van de grond.

4

Jullie vragen een bepaalde huur (canon) voor de grond: waarom vragen jullie dit en hoe wordt die berekend?

Zolang wij eigenaar blijven van de grond, betaal je een bescheiden maandelijkse vergoeding. Dit is logisch aangezien de grond voor jou in bewaring wordt gehouden. De zogenaamde ‘canon’, die beschreven staat in het Split-It contract, bedraagt 1,5% van de grondwaarde. Dit bedrag verandert niet in de tijd, ligt vast en wordt op voorhand duidelijk gecommuniceerd aan jou als koper. Van Zodra je de grond aankoopt, valt deze kost uiteraard weg.

5

Wat als ik de maandelijkse vergoeding niet kan betalen?

Als je zes maanden in gebreke blijft bij het betalen van de maandelijkse vergoeding, kan Split-It de overeenkomst ontbinden en de woning van jou terugkopen.

6

Moet ik mijn lening bij een bepaalde bank afsluiten of kan ik zelf kiezen welke bank ik neem?

Wij hebben de formule voorgelegd aan en afgestemd bij alle grootbanken en de reacties waren overwegend positief. Maar het is een nieuwe formule en daarom niet abnormaal dat men er in de kantoren nog niet volledig vertrouwd mee is. Daarom bieden we in de opstartfase van dit concept kopers vrijblijvend aan dat we meegaan naar hun bank om het concept toe te lichten en het koopproces mee op te volgen.”

7

Kan iemand anders de grond kopen terwijl ik Split-It gebruik?

Dat is wettelijk onmogelijk. De grond blijft eigendom van Van Roey tot jij hem overkoopt en de woning en grond samenvoegt. Als je de woning liever verkoopt, wordt de grond mee verkocht. Op dat moment worden woning en grond ook samengevoegd.

8

Nog vragen?

Stel ze gerust via ons contact formulier

Nog vragen?

Heb je op de website nog geen antwoord gevonden op jouw specifieke vragen over Split-It? Aarzel dan niet om contact op te nemen. We proberen je zo snel mogelijk alle informatie te geven die je zoekt.